Stranica 7 od 11PRETHODNOSLEDEĆA

Word 2010: kreiranje prvog dokumenta

Word traka sa prikazanom karticom „Raspored na stranici“ i dugmetom „Margine“


Margine stranice predstavljaju prazan prostor duž ivica stranice. Margina stranice od 1 inča (2,54 cm) nalazi se na gornjoj, donjoj, levoj i desnoj strani stranice. Ovo je uobičajena širina margine koju možete koristiti za većinu dokumenata.

Ali ako želite drugačije margine, treba da znate kako da ih promenite, što možete učiniti u bilo kom trenutku. Možda će vam biti potrebna drugačija margina prilikom kucanja kratkog pisma ili recepta, pozivnice ili pesme.

Za promenu margina takođe koristite traku, samo što sada radite na kartici Raspored na stranici. Prvo kliknite na karticu da biste je izabrali, a zatim u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Margine. Videćete različite veličine margina prikazane u malim slikama (ikonama), zajedno sa merama za svaku marginu.

Prva margina na listi je trenutna margina, Normalno. Da biste dobili uže margine, izaberite stavku Usko. Ako želite da leva i desna margina budu dosta šire, izaberite stavku Široko. Kada kliknete na željeni tip margine, ceo dokument automatski menja margine u tip margine koji ste izabrali.

Kada odaberete marginu, ikona margine koju ste odabrali dobija drugačiju boju pozadine. Ako ponovo kliknete na dugme Margine, ta boja pozadine će vam pokazati koja je veličina margine postavljena za dokument.

Stranica 7 od 11PRETHODNOSLEDEĆA