Stranica 14 od 21PRETHODNOSLEDEĆA

Zaštitite Word dokumente

Logotip programa Word

Praktična obuka u programu Word
Imate problema sa praktičnim delom?
PomoćPokušajte da primenite naše savete za rešavanje problema


Sada je red na vas. U ovoj sesiji vežbanja otvorićete okno zadataka Zaštita dokumenta i zaštititi dokument na dva načina: ograničenjem u oblikovanju i primenom opcije praćene promene. Još jednom će vam biti potreban partner za vežbanje da biste ostvarili pun efekat ove praktične vežbe.

Kada izaberete dole navedenu opciju Praktična obuka u programu Word, otvoriće se Word, vaš računar će preuzeti dokument za vežbanje i pojaviće se uputstva za pomoć u ovoj vežbi.

Veličina preuzetog: 48 KB (<1 min @ 56 Kbita/s)

Dovršite sledeći test kako biste bili sigurni da ste razumeli materijal. Privatnost vaših odgovora je zaštićena, a rezultati testa se ne boduju.


Gde možete da pronađete funkciju Zaštita dokumenta u programu Word?

Treba je preuzeti sa Web lokacije Office Online.

U oknu zadataka Zaštita dokumenta.

U meniju Datoteka postavite pokazivač na stavku Dozvola, a zatim izaberite stavku Ograniči dozvolu kao.

Želite da Đorđe pregleda i uredi samo prvi pasus vašeg dokumenta i da Jelena napiše komentare i uredi tekst samo do trećeg pasusa. Kako ovo možete da odredite?

U oknu zadataka Zaštita dokumenta izaberite stavku Bez promena (samo za čitanje) u opciji Ograničenja u uređivanju, a zatim odredite izuzetke za Đorđa i Jelenu, pojedinačno.

U oknu zadataka Zaštita dokumenta izaberite opciju Praćene promene, a zatim pošaljite e-poruku Đorđu i Jeleni i recite im koje odeljke da pregledaju.

U meniju Alatke izaberite komandu Deljeni radni prostor, a zatim odredite odeljke koje želite da urede Đorđe i Jelena.

Koji od dole navedenih odgovora najbolje opisuje razliku između usluge Upravljanje informacijskim pravima i funkcije Zaštita dokumenta?

Usluga Upravljanje informacijskim pravima (IRM) pomaže u sprečavanju neovlašćenih osoba da odštampaju, proslede ili kopiraju osetljive informacije. Funkcija Zaštita dokumenta je tip kontrole za precizno ograničavanje oblikovanja dokumenta, sadržaja, ili i jednog i drugog.

Usluga IRM je zaštita lozinkom, a Zaštita dokumenta je funkcija za zaštitu od virusa.

Usluga IRM je metod za spasavanje i čuvanje dokumenata u određenoj datoteci, a funkcija Zaštita dokumenta je način da vaši dokumenti budu samo za čitanje, tako da drugi ne mogu da ih uređuju.

Stranica 14 od 21PRETHODNOSLEDEĆA