Stranica 8 od 11PRETHODNOSLEDEĆA

Word 2010: kreiranje prvog dokumenta

Prikaz „Backstage“


U nekom trenutku ćete možda imati precizno uređenu rečenicu ili nekoliko pasusa ideja, činjenica ili slika koje ne biste voleli da izgubite kad bi vaša mačka skočila na tastaturu ili kada bi se zbog greške u napajanju isključio računar.

Da biste zadržali svoj rad, morate da ga sačuvate, a za to nikada nije suviše rano.

Na traci izaberite prvu karticu, Datoteka.

Otvoriće se veliki prozor koji se zove „Backstage“, mesto na kojem možete voditi računa o mnogim stvarima kao što je čuvanje i štampanje dokumenta.

U levoj koloni kliknite na dugme Sačuvaj. Otvara se manji prozor koji se zove dijalog. Taj prozor koristite da biste saopštili programu Word na kojoj lokaciji na računaru želite da uskladištite dokument i kako želite da ga nazovete. U vežbi ćete naučiti tačne korake.

Kada sačuvate dokument i nastavite da kucate, povremeno bi trebalo da čuvate svoj rad.

Potrebno vam je da odštampate dokument?

Kada ste spremni za štampanje, ponovo izaberite karticu Datoteka (prva kartica). U levoj koloni kliknite na komandu Odštampaj. Otvara se veliki prozor i vi kliknete a dugme Odštampaj. Naravno, potrebno je da štampač bude priključen na računar.

Zatvaranje dokumenta

Kada završite rad na dokumentu i sačuvate ga, zatvorite datoteku. Izaberite karticu Datoteka, a zatim u levoj koloni kliknite na dugme Zatvori.

Savet    Da biste pronašli dokument kada ga zatvorite, pogledajte listu Nedavni dokumenti prikazanu na slici. Izaberite dokument sa liste da biste ga otvorili. U vežbi ćete saznati više o pronalaženju i otvaranju dokumenta.

Stranica 8 od 11PRETHODNOSLEDEĆA