Stranica 6 od 13PRETHODNOSLEDEĆA

Upoznajte Excel 2007: kreirajte svoju prvu radnu svesku

Aktivna ćelija oivičena je crnom bojom

Kada otvorite novu radnu svesku, prva ćelija je aktivna ćelija. Ona je oivičena crnom bojom. Na drugoj slici izabrana je ćelija C5 i ona je aktivna. Oivičena je crnom bojom.
Oblačić 1 Kolona C je markirana.
Oblačić 2 Red 5 je markiran.
Oblačić 3 Ćelija C5, aktivna ćelija, prikazana je u okviru za ime u gornjem levom uglu radnog lista.

Ćelije su mesta na kojima počinjete rad i unosite podatke u radni list.

Kada otvorite novu radnu svesku, prva ćelija koju vidite u gornjem levom uglu radnog lista oivičena je crnom bojom, ukazujući na to da će tu biti uneti podaci.

Podatke možete da unesete gde god želite tako što ćete kliknuti na bilo koju ćeliju na radnom listu da biste je izabrali. Međutim, prva ćelija (ili neka u blizini) nije loše mesto za početak unosa podataka u većini slučajeva.

Kada izaberete ćeliju, ona postaje aktivna ćelija. Kada je ćelija aktivna, oivičena je crnom bojom, a naslovi kolone i reda u kojima se ćelija nalazi su markirani.

Na primer, ako izaberete ćeliju u koloni C u redu 5, naslovi kolone C i reda 5 biće markirani, a ćelija oivičena. Ta ćelija se naziva ćelija C5, što je referenca ćelije.

Oivičena ćelija i markirani naslovi kolone i reda olakšavaju vam da vidite da je ćelija C5 aktivna. Takođe, referenca aktivne ćelije prikazuje se u okviru za ime u gornjem levom uglu radnog lista. Ako pogledate okvir za ime, možete videti referencu aktivne ćelije.

Svi ovi pokazivači nisu previše važni kada se nalazite na samom vrhu radnog lista u prvih nekoliko ćelija. Međutim, kako budete više radili i pomerali se naniže na radnom listu, oni mogu da vam pomognu u velikoj meri. Imajte na umu da na svakom radnom listu postoji 17.179.869.184 ćelije sa kojima možete da radite. Bez reference ćelije koja vam govori gde se nalazite, mogli biste da se izgubite.

Na primer, važno je znati referencu ćelije ako je potrebno da nekome kažete gde se nalaze određeni podaci ili gde bi ih trebalo uneti na radnom listu.

U vežbi ćete videti kako se koristi okvir za ime da biste otišli pravo u ćelije koje se nalaze bilo gde na radnom listu.

Stranica 6 od 13PRETHODNOSLEDEĆA