Rešavanje problema sa šifrom proizvoda u sistemu Office

Scenario: instalirate Office i dobijete grešku kada otkucate šifru proizvoda. Pokušate ponovo, ali opet dobijate istu grešku. Šta da radite?

Postoji nekoliko razloga zašto se ovo dešava. Na primer, šifra proizvoda je možda pogrešno uneta ili je upotrebljena šifra za neki drugi proizvod.

Ako instalirate neki od paketa ili programa iz sistema Office 2010 ili novijih verzija sistema Office, koristite ovaj vodič da biste lakše rešili problem (trenutno je ovaj vodič dostupan samo na engleskom jeziku).

Ili, umesto toga potvrdite svoj izbor na ovoj listi najčešćih razloga:

PrikažiKorišćenje sistema Microsoft Office 2010 ili Microsoft Office programa unapred učitanih na PC računaru

Ako ste kupili Office, pratite uputstva u pakovanju Office proizvoda da biste koristili šifru proizvoda umesto da koristite Microsoft Office 2010 ili Microsoft Office programe koji se mogu unapred učitati na PC računaru. Na taj način bi trebalo da izbegnete greške u vezi sa šiframa proizvoda.

PrikažiUpotreba pogrešne šifre proizvoda

Većina Microsoft proizvoda koriste šifru od 25 znakova. Ako posedujete mnogo Microsoft proizvoda, lako je pomešati šifre i upotrebiti pogrešnu. Evo šta se najčešće dešava:

 • Upotreba šifre proizvoda sa nalepnice na PC računaru

Ove šifre obično su šifre za Windows. Na nalepnici potražite i ime proizvoda da biste se uverili da šifra pripada proizvodu koji pokušavate da instalirate.

 • Upotreba šifre proizvoda iz starije verzije sistema Office

Šifre Office proizvoda ne primenjuju se univerzalno na sve verzije sistema Office. Na primer, nije moguće koristiti šifru proizvoda Microsoft Office Home and Student 2007 ako pokušavate da instalirate Microsoft Office Home and Student 2010.

 • Upotreba šifre proizvoda iz pojedinačnog programa za instaliranje programskog paketa

Šifre proizvoda Office programskih paketa ne mogu se koristiti za pojedinačne programe i obrnuto. Na primer, nije moguće koristiti šifru proizvoda Microsoft Word za instaliranje programskog paketa Microsoft Office Home and Student.

 • Upotreba šifre proizvoda koju vam je dala škola ili preduzeće

Škole i preduzeća obično kupuju drugačiji tip Office licence. Šifre proizvoda koje oni daju učenicima, nastavnicima i zaposlenima zovu se šifre za količinske licence. Ove šifre nije moguće koristiti za maloprodajne verzije sistema Office, kao što su Home and Student, Home and Business i Professional.

PrikažiPogrešno otkucana šifra proizvoda

Čitanje šifre proizvoda sa etikete može biti teško. Slova i brojevi mogu izgledati isto.

Da biste izbegli tipične greške, evo liste znakova koji se najčešće pogrešno otkucaju:

 • Slovo B i broj 8.
 • Slovo Q i broj 0.
 • Slovo G i broj 6.
 • Slovo V i dva slova V jedno pored drugog (VV) koji izgledaju kao W.

 Savet    Ako ste kupili Office na mreži i dobili e-poruku sa potvrdom, probajte da kopirate i nalepite šifru proizvoda iz e-poruke umesto da je otkucate.

PrikažiKucanje šifre proizvoda sistema Office 2013 na pogrešnoj lokaciji

Verzija sistema Office i način na koji ste je kupili značajno određuju kako ćete unositi šifru proizvoda. Ako pratite uputstva na pakovanju Office proizvoda, najverovatnije nećete naići na probleme. Ali šta se dešava ako izgubite pakovanje?

Ne brinite – evo korisnih informacija:

PrikažiOffice paket dolazi samo sa ključem proizvoda

Ako je Office paket došao SAMO sa šifrom proizvoda (bez DVD-ja), idite na lokaciju http://office.microsoft.com/setupda biste upotrebili šifru proizvoda.

 Upozorenje    Ako ste već jednom koristili šifru proizvoda za njegovu instalaciju, dobićete poruku o grešci kada pokušate to opet da uradite. Ako želite opet da instalirate Office, potrebno je da se prijavite pomoću Microsoft naloga koji ste koristili tokom prethodne instalacije.

PrikažiOffice paket sadrži šifru proizvoda i DVD

Ako Office paket dolazi sa šifrom proizvoda i DVD-jem, koristite DVD za podešavanje sistema Office i otkucajte šifru proizvoda kada vam to bude zatraženo.

 Savet   Ako imate DVD, ali ne možete da ga nađete ili vaš računar nema DVD jedinicu, idite na veb lokaciju http://office.microsoft.com/downloadoffice i upotrebite šifru proizvoda da biste preuzeli i instalirali Office. Koristite ovu vezu SAMO ako vaš Office paket sadrži DVD.

PrikažiOffice dolazi uz novi PC računar

Ako ste u isto vreme kupili Office i novi PC računar, idite na lokaciju http://office.microsoft.com/getoffice da biste upotrebili šifru proizvoda.

PrikažiInstaliranje sistema Office 2010 kada je još jedna verzija sistema Office instalirana na istom PC računaru

Proverite da li je na PC računaru instalirana neka druga verzija i uklonite je pre nego što pokušate da instalirate novu verziju.

 Važno    Pre nego što uklonite instaliranu verziju sistema Office sa PC računara, uverite se da znate kako da je ponovo instalirate.

PrikažiKako ukloniti Office na Windows 7 PC računaru

 1. Kliknite na dugme Start.
 2. Izaberite stavke Kontrolna tabla > Programi > Programi i funkcije.
 3. Potražite drugi proizvod na listi.
 4. Izaberite ga i kliknite na dugme Deinstaliraj.
 5. Ponovite to isto ako na listi vidite više Office proizvoda.

PrikažiKako ukloniti Office na Windows 8 PC računaru

 1. Na početnom ekranu otkucajte „kontrolna tabla“ u polju za pretraživanje i dodirnite ili izaberite stavku „Aplikacije“.
 2. Dodirnite ili izaberite stavku Kontrolna tabla > Programi > Programi i funkcije.
 3. Potražite neki drugi proizvod na listi.
 4. Dodirnite ga ili izaberite, a zatim dodirnite dugme Deinstaliraj ili kliknite na njega.
 5. Ponovite to isto ako na listi vidite više Office proizvoda.

Ako ne možete da uklonite druge Office verzije iz kontrolne table, upotrebite jedno od ovih rešenja za popravku:

 Upozorenje    Rešenja „Popravka“ uklanjaju SVE verzije Office proizvoda sa vašeg PC računara. Na primer, ako koristite rešenje „Popravka“ za Office 2010, a imate Microsoft Office Home and Student 2010 i Outlook 2010, ono će ukloniti oba proizvoda.

 
 
Primenljivo na:
Excel 2013, OneNote 2013, Outlook 2013, PowerPoint 2013, Word 2013, Excel 2010, OneNote 2010, Outlook 2010, PowerPoint 2010, Word 2010