Poređenje programskih paketa Office Professional Plus 2010 i 2007

Ono što sledi nije opsežna lista novih funkcija sistema Microsoft Office Professional Plus 2010, ali će vam dati pregled osnovnih razlika u odnosu na Office Professional Plus 2007. Da bi se omogućile mnoge od funkcija, neophodan je Microsoft Business Productivity server.
Legenda:
Poboljšano= funkcije su uključene
Uključeno i poboljšano= poboljšano u sistemu Office Professional Plus 2010
potvrđeno narandžastom tačkom= novo u sistemu Office Professional Plus 2010
Korišćenje sistema Office na bilo kom mestu
Office 2007
Office 2010
Uređivanje Office dokumenata u podržanom Veb pregledaču
Feature included

Outlook Web Access 2007 obezbeđuje pristup zasnovan na pregledaču za e-poštu, kalendar i kontakte. Promene se automatski održavaju pomoću Outlook 2007 klijenta. Podržane su i Information Rights Management smernice.

New and Improved
Office Web Apps aplikacije su pratioci na mreži za Word, Excel, PowerPoint i OneNote koji vam omogućavaju pregled i manje izmene dokumenata iz podržanog pregledača. Outlook Web App obezbeđuje nove alatke za razgovor, uključuje traku u redizajnirani korisnički interfejs i prikazuje prisutnost i integraciju sa programima za razmenu trenutnih poruka.
Prikaz Office dokumenata pomoću pregledača 1
Feature included

Prikazivači za Word, PowerPoint, Excel, Access i Visio obezbeđuju način za osobe koje nemaju Office programe da prikazuju, kopiraju i štampaju datoteke. To zahteva instaliranje besplatnog preuzimanja.

New and Improved
Pomoću Office Web Apps aplikacija lako je prikazati Word, Excel, PowerPoint i OneNote sa više uređaja pošto oni koriste SharePoint i Windows Live i nije ih neophodno instalirati na pojedinačnim računarima. Sadržaj će se prikazati kao što se prikazuje na računaru na kojem je instaliran Office
Rad sa SharePoint sadržajem van mreže
Feature included

Groove 2007 obuhvata SharePoint alatku „Datoteke“ za rad sa SharePoint bibliotekama dokumenata van mreže.

New and Improved
SharePoint Workspace 2010 omogućava upotrebu SharePoint lista i biblioteka dokumenata van mreže. Nakon rada sa sadržajem van mreže, sinhronizuju se samo promene, tako da su ažuriranja brža.
Korišćenje sistema Office sa mobilnog uređaja 2
Feature included
Office Mobile 6.1

Osnovne mogućnosti kreiranja i uređivanja za Word, Excel i PowerPoint samo u operativnom sistemu Windows Mobile 6.1 Professional.New and Improved
Office Mobile 2010
SharePoint Workspace Mobile vam omogućava da pregledate SharePoint lokacije i biblioteke dokumenata, kao i da otvarate i sinhronizujete dokumente sa telefonom.
Dobijate unapređen utisak pri kreiranju i uređivanju u Word, Excel i PowerPoint dokumentima sa bilo kog Windows telefona.
Takođe dobijate poboljšanu navigaciju koja podržava dodir.
1 Neophodni su odgovarajući uređaj, Internet veza i Internet Explorer, Firefox ili Safari pregledač. Neke funkcionalnosti za mobilne uređaje zahtevaju Microsoft Office Mobile 2010 koji nije uključen u Office 2010 aplikacije, programske pakete ili Office Web Apps aplikacije. Postoje neke razlike između funkcija Web Apps, Office Mobile 2010 i Office 2010 aplikacija.
2 Microsoft Office Mobile 2010 nije uključen u Office 2010 aplikacije, programske pakete ni Office Web Apps aplikacije. Office Mobile mora da bude instaliran na uređaju da bi se omogućila uređivanja putem Web Apps aplikacija. Podržani prikazivači za mobilne uređaje za Office Web Apps aplikacije uključuju Internet Explorer u sistemu Windows Mobile 5 ili noviju verziju, Safari 4 u sistemu iPhone 3g ili noviju verziju, BlackBerry 4.x, Nokia S60, NetFront 3.4 ili noviju verziju, Opera Mobile 8.65 i Openwave 6.2 ili noviju verziju.
Efikasnija saradnja
Office 2007
Office 2010
Istovremeni rad na Office dokumentima
Feature included
OneNote 2007 omogućava osobama na različitim lokacijama da zajednički rade u realnom vremenu koristeći sesiju deljenja uživo kako bi više osoba istovremeno moglo da prikazuje i uređuje istu stranicu sa beleškama.
New and Improved
Koautorstvo omogućava istovremeno uređivanje kako bi se umanjio administrativni rad koji može da bude rezultat timske saradnje. Bezbednost nije ugrožena pošto je informacije moguće hostovati na računarima. 3
Korišćenje naprednih alatki za razgovore za efikasno upravljanje e-poštom
Feature included
Trenutna pretraga pomaže pri bržem pronalaženju poruka, a kategorije boja brzo razlikuju poruke.New and Improved
Funkcije „Prikaz razgovora“, „Čišćenje“ i „Zanemarivanje“ u programu Outlook 2010 mogu da uklone duplirane informacije i posluže kao „dugme za privremeno isključivanje“ za prijemno poštansko sanduče. Koraci za brzi pristup umanjuju broj klikova koji je potreban za izvršavanje uobičajenih radnji za e-poštu, kalendar i upravljanje zadacima.
Brzo emitovanje prezentacije direktno iz programa PowerPoint
New
Emitovanje projekcije slajdova omogućava vam da predstavite projekciju slajdova direktno iz programa PowerPoint 2010 svakoj osobi koja može da pristupi Veb pregledaču.
Dobijanje kontekstualnog pristupa poslovnom i društvenom umrežavanju
New
Outlook Social Connector daje prikaz usredsređen na osobe u vašem preduzeću, uključujući poruke, planove sastanaka, priloge i SharePoint aktivnosti kao što je objavljivanje ispravki statusa. Pošto je moguće povezivanje sa popularnim lokacijama za društveno umrežavanje, takođe dobijate vesti od klijenata, potencijalnih klijenata i partnera.
Efikasnije upravljanje planovima i sastancima
Feature included
Pošaljite snimak kalendara drugim osobama putem e-pošte, prikazujte više kalendara odjednom i iskoristite pomoćnik za planiranje sastanka kako biste olakšali organizovanje sastanaka sa drugim osobama.


New and Improved
Kada dobijete poziv za sastanak, pregled kalendara vam pomaže da bolje razumete kako zahtev utiče na kalendar bez napuštanja prijemnog poštanskog sandučeta. Takođe, prikaz u vidu rasporeda, alatke za grupno planiranje i kalendar tima olakšavaju vam da vidite svoje i planove kolega, što olakšava planiranje sastanaka.
Upravljanje sa više Exchange naloga e-pošte na jednom mestu
New
Povežite više Exchange poštanskih sandučića u jednom Outlook profilu kako biste lako mogli da pristupate svojim nalozima i upravljate njima na jednoj lokaciji.
Prikazivanje upozorenja za korisnike pre slanja osetljivih informacija putem e-pošte
New
Upozorenja e-pošte korisnicima daju važne informacije pre nego što kliknu na dugme „pošalji“ kako bi se izbegle nepotrebne, neprijatne ili čak štetne e-poruke.
Organizovanje informacija i deljenje među timovima pomoću deljenih beležnica
Feature included
OneNote 2007 pomaže timovima da dele informacije objavljivanjem OneNote beležnica na SharePoint lokacijama i omogućavanjem istovremenog uređivanja.


New and Improved
Rad sa drugim osobama u deljenoj beležnici sada je još lakši i fleksibilniji zahvaljujući automatskom markiranju nepročitanih poruka, srodnim funkcijama kao što je „Pronađi po autoru“ i tako dalje. Pored toga, kada deljenu beležnicu uskladištite na mreži, istovremeno je možete uređivati vi i druge osobe pomoću programa OneNote 2010 i OneNote Web App.
Upotreba objedinjene razmene poruka, prisutnosti i govora
Feature included
Microsoft Office Communicator 2007 R2 olakšava održavanje kontakta sa kolegama. Razmeni trenutnih poruka i audio ili video konferencijama pristupa se sa jednog ekrana. Tehnologija prisutnosti omogućava započinjanje razgovora jednostavnim klikom na ime neke osobe u Word dokumentu ili Outlook e-poruci.
New and Improved
Vaša omiljena aplikacija za razmenu trenutnih poruka ima poboljšani, prošireni domet. Pogledajte prisutnost i novu kontakt karticu za svoje prijatelje i kolege i lako započnite razgovor direktno iz izabranih Office 2010 aplikacija. Uz Office Communicator dobijate dodatne alatke, na primer mogućnost započinjanja glasovnih poziva bez napuštanja posla.
Praćenje osoba i organizacija sa kojima poslujete
Feature included
Nove i poboljšane funkcije programa Outlook 2007 with Business Contact Manager obuhvataju mogućnost prilagođavanja praćenih informacija, sinhronizaciju van mreže, kontrolnu tablu prodaje, poboljšane alatke za uvoz i mogućnost izvoza izveštaja u Excel. On obezbeđuje i integraciju sa programom Publisher 2007 i mogućnost praćenja kampanja.
New and Improved
Nove funkcije u programu Outlook 2010 with Business Contact Manager omogućavaju sledeće: kreiranje i prilagođavanje zapisa koji odražavaju vaše poslovanje, praćenje potencijalnih klijenata i mogućnosti za poslovanje od početka do uspešnog zaključenja, praćenje osnovne metrike na kontrolnoj tabli i jednostavno deljenje poslovnih podataka sa kolegama.
Prevođenje dokumenata i posla na više jezika
New
Koristite prevod na zahtev, prevode kompletnih stavki i mini-prevodilac da biste lako radili na više jezika.
Prilagodite svoje višejezičko iskustvo iz jednog dijaloga u kojem možete da podesite posebne željene postavke jezika za uređivanje, pomoć, prikaz i – za nekoliko aplikacija – čak i ekranske napomene.
Preuzimanje govorne pošte iz prijemnog poštanskog sandučeta
Feature included
Potpuno integrisano prijemno poštansko sanduče pomaže vam da vidite e-poštu i govorne poruke u jednom prikazu pomoću programa Outlook 2007 i sistema Exchange 2007.New and Improved
Pomoću programa Outlook 2010 i nove tehnologije u sistemu Exchange Server 2010 govorne poruke se automatski transkribuju. Pregled govora u vidu teksta snimljene govorne poruke šalje se zajedno sa snimkom govorne pošte direktno u prijemno poštansko sanduče. Pristupajte porukama na bilo kom mestu koristeći Veb pregledač, računar ili pametni telefon.
Oživljavanje ideja
3 Koautorstvo je dostupno samo za Word 2010, PowerPoint 2010, OneNote 2010, Excel Web App i OneNote Web App.
Office 2007
Office 2010
Novi izgled i doživljaj pomoću novog interfejsa
Feature included
Korisnički interfejs Office Fluent usmeren na rezultate uveden je u većinu aplikacija sa trakom sa alatkama u vidu trake i olakšava pronalaženje komandi koje su najčešće potrebne, kao i pronalaženje novih.


New and Improved
Traka sa alatkama u vidu trake je nova u svim aplikacijama. Ona poboljšava mogućnost otkrivanja u celom programskom paketu. Novi prikaz „Microsoft Office Backstage™“ svima omogućava brz pristup važnim operacijama kao što su prikazivanje informacija o dokumentu, čuvanje, štampanje i deljenje.
Brz pregled promena sadržaja pomoću funkcije pregleda uživo
Feature included
Pregledajte predložene promene dokumenta dok radite na njemu bez potrebe da neprestano pretražujete razne slojeve menija.
New and Improved
Nova funkcija lepljenja sa pregledom uživo pokazuje opcije pre nego što nalepite sadržaj iz drugih Office 2010 dokumenata ili iz drugih aplikacija.
Uređivanje video zapisa iz programa PowerPoint
New
Alatke za uređivanje fotografija i video zapisa u programu PowerPoint 2010 mogu da skrate video klip, da ga obeleže, pretvore film u boji u crno-beli, dodaju fotografijama umetničke efekte i drugo. Komprimujte medije da bi datoteke bile manje.
Pretvaranje prezentacije u film
New
PowerPoint 2010 olakšava deljenje prezentacije sa onima koji su propustili događaj uživo – ili kreiranje video zapisa prezentacije za bilo koju svrhu, na primer snimanje vlastitog kursa za obuku. Uključite prateću priču, podešavanja vremena slajdova i animacije, čak i pokrete laserskog pokazivača.
Uređivanje slika u nekoliko Office programa
Feature included
Word 2007 i PowerPoint 2007 obezbeđuju osnovne opcije za uređivanje fotografija kako bi vam pomogli da prilagodite slike za prezentaciju ili izveštaj.

New and Improved
Koristite nove i poboljšane alatke za uređivanje slika u programima Word 2010 i PowerPoint 2010: spektakularne umetničke efekte i napredne alatke za ispravke, boju i isecanje i drugo.
Analiza velikih količina podataka
Feature included
Excel unakrsne tabele sada mogu da imaju 1 milion redova i 16.000 kolona, tako da možete da uvozite i istražujete velike količine informacija.
New and Improved
Programski dodatak PowerPivot za Excel 2010 omogućava vam da brzo izračunate skupove podataka od po više stotina miliona redova iz više izvora iznenađujućom brzinom.
Identifikovanje ključnih trendova pomoću vizuelizacije podataka
Feature included
Koristite uslovno oblikovanje u programu Excel 2007 sa novim trakama podataka i više šarenih i postepenih popuna za oblikovanje podataka na osnovu određenih pravila. Lakše kreirajte grafikone i tabele profesionalnog izgleda oblikujući sa manje klikova.


New and Improved
Mini-grafikoni čuvaju prostor na ekranu tako što postavljaju trendove u jednoj ćeliji odmah pored odgovarajućih podataka. Nove opcije uslovnog oblikovanja donose unapređene načine za izvlačenje zaključaka iz podataka u programu Excel 2010 – uključujući veću prilagodljivost skupova ikona, veću dužinu trake podataka, popune prelivima sa ivicama i drugo.
Upotreba prikaza izvedene tabele za izvlačenje zaključaka iz informacija
Feature included
Rezimirajte informacije i pronađite potrebne odgovore koristeći prikaze izvedene tabele i izvedenog grafikona koje je sada mnogo lakše kreirati pomoću programa Excel 2007.

New and Improved
Novi moduli „Slicer“ mogu dinamički da filtriraju podatke u prikazu izvedene tabele ili izvedenog grafikona i da prikažu samo relevantne detalje, tako da čak i osobe koje nemaju iskustva sa izvedenim tabelama mogu da manipulišu podacima.
Hvatanje i traženje svih tipova informacija na jednom mestu
Feature included
OneNote 2007 može da hvata tekst, slike, zvuk i video zapise i donosi više opcija za mogućnosti pretrage.


New and Improved
Poboljšan utisak pri radu sa pretragom u programu OneNote 2010 pokazuje vam rezultate pretrage dok kucate – a novi sistem rangiranja uči na osnovu prošlih izbora i određuje prioritet beleškama, stranicama, naslovima stranica i nedavnim izborima.
Informacije o datoteci tamo gde pripadaju bez prekidanja toka posla
Feature included
Slanje u OneNote omogućava vam da premestite ili kopirate e-poruke u OneNote da biste ih lako pohranili sa beleškama.


New and Improved
Brzo pohranjivanje olakšava prikupljanje informacija dok radite u drugim programima tako što šalje kopiju sadržaja iz dokumenata, sa Veb stranica, iz e-poruka i gotovo bilo kog programa na tačnu željenu lokaciju u OneNote beležnici uz samo nekoliko klikova.
Ulepšavanje teksta i tabela
Feature included
Uštedite vreme tako što ćete brzo oblikovati tekst i tabele u Word 2007 dokumentima. Iskoristite nove fontove i bolje čitanje na ekranu.


New and Improved
Nova OpenType tipografija dostupna u programima Word 2010 i Publisher 2010 pomaže pri kreiranju izgleda profesionalne tipske kompozicije uz samo nekoliko klikova, uz podršku za ligature, stilističke skupove i druge tipografske funkcije dostupne u mnogim OpenType fontovima.
Jednostavan početak rada sa bazama podataka
Feature included
Ugrađeni predlošci i čarobnjaci olakšavaju početak rada sa bazama podataka u programu Access 2007.New and Improved
Nove funkcije kao što su polja „Delovi aplikacija“ i „Brzi start“ omogućavaju korisnicima da brzo kreiraju bazu podataka. Izaberite neke od uobičajenih komponenti programa Access i dodajte grupe često korišćenih polja u samo nekoliko klikova. Takođe pojednostavite navigaciju u bazi podataka tako što ćete lako kreirati obrasce za navigaciju – bez potrebe za kodom.
Brzo kreiranje izveštaja od baza podataka
Feature included
Jednostavno kreiranje izveštaja u programu Access 2007 jednim klikom i upotreba unapređenih alatki za filtriranje, sortiranje, grupisanje i međuvrednost podataka.

New and Improved
Dodajte trake podataka sa popunama prelivom boja u obrasce i izveštaje i vizuelno prikažite odnos jedne vrednosti prema drugima ili identifikujte trendove.
Rad sa obrascima na mreži ili van mreže
New and Improved
Rad na mreži ili van mreže sa osnovnom primenom InfoPath 2010 obrazaca u sistemu SharePoint Workspace 2010.
Kreiranje publikacija za štampanje, e-poštu i Veb
Feature included
Publisher 2007 vam pomaže da kreirate i objavite širok opseg marketinških publikacija za štampanje,e-poštu i poslovne informacije.New and Improved
Ulepšajte tekst pomoću nove OpenType tipografije dostupne u programu Publisher 2010. Izaberite stavke iz galerija ugrađenih sadržaja i sadržaja koje je prosledila zajednica, uključujući ivice, bočne trake, grafiku i drugo, kako biste lako napravili publikacije profesionalnog kvaliteta. Takođe možete da sačuvate prilagođeni sadržaj kao dodatne sastavne blokove za ponovnu upotrebu kad god vam budu potrebni ili radi deljenja sa Publisher zajednicom.
Korišćenje predložaka za brzo kreiranje efikasnog marketinškog materijala
Feature included
Publisher 2007 obezbeđuje stotine prilagodljivih predložaka dizajna i više od 100 tipova praznih publikacija. Više predložaka dostupno je na lokaciji Office Online.

New and Improved
Predlošci koje su kreirala preduzeća i zajednica korisnika programa Publisher hostuju se na mreži i moguće im je lako pristupiti iz programa Publisher 2010. Prilagodite bilo koji predložak koji pronađete da bi odgovarao vašim specifičnim potrebama.