Šta je Excel?

Šta je Excel?

Ilustracija

Excel je softver koji vam omogućava da kreirate tabele i izračunate i analizirate podatke. Ovaj tip softvera se naziva softver za unakrsne tabele. Excel vam omogućava da kreirate tabele koje automatski izračunavaju zbirove numeričkih vrednosti koje unesete, štampate tabele sa urednim rasporedima i kreirate jednostavne grafikone.

Excel je deo sistema „Office“, paketa proizvoda koji kombinuje nekoliko tipova softvera za kreiranje dokumenata, unakrsnih tabela i prezentacija i za upravljanje e-poštom.

Lični budžet
Uzorak ličnog budžeta
(Izračunavanje zbirova)
Planer obroka
Uzorak planera obroka
(Štampanje oblikovane tabele)
Merač krvnog pritiska
Uzorak merača krvnog pritiska
(Kreiranje jednostavnog grafikona)

Savet: zašto se sistem naziva „Office“?

Doktor Možda se pitate zašto je softver za kreiranje dokumenata i unakrsnih tabela koji koristite kod kuće deo softverskog paketa koji se naziva „Office“ (eng. kancelarija). Za to postoji istorijski razlog. Ranije se softver za kreiranje dokumenata i unakrsnih tabela primarno koristio u poslu. Softver je kombinovan u softverski paket za posao i zbog toga nazvan „Office“. Od tada su lični računari postali popularni čak i kod kuće, ali se softverski paket koji kombinuje softver za kreiranje dokumenata i unakrsnih tabela i dalje naziva „Office“.

Savet: upućivanje na Excel

Doktor Excel se obično naziva „Excel“ na softverskim ekranima ili u pomoći. Ponekad se naziva i „Microsoft Excel“, „Office Excel“ i „Microsoft Office Excel 2007“. Svi oni predstavljaju Excel softver za unakrsne tabele.

Savet: da li „Excel“ može da se koristi i kao softver za kreiranje dokumentacije?

Doktor Excel je softver za unakrsne tabele, međutim, pošto ima brojne funkcije za raspored u tabelama i štampanje može da se ograniči na jednu stranicu, postoje ljudi koji ga koriste i kao softver za kreiranje dokumentacije. S druge strane, Excel nema detaljno oblikovanje teksta i funkcije za raspored znakova programa Word. Preporučujemo da softver koji ćete koristiti izaberete u skladu sa tipom dokumenta koji želite da kreirate.

Vrh stranice Vrh stranice

 
 
Primenljivo na:
Excel 2007