Najčešća pitanja o sistemu Office 2013 RT
 • Tablet računari koji rade pod operativnim sistemom Windows 8 RT imaju instaliranu (konačnu, ili preliminarnu) verziju Office Home & Student 2013 RT i sadrže Office 2013 RT verzije programa Word, Excel, PowerPoint i OneNote. Tablet računari koji rade pod operativnim sistemom Windows 8.1 RT Preview ili Windows 8.1 RT, osim pomenutih Office 2013 Home & Student RT aplikacija sadrže i Office 2013 RT verziju programa Outlook.
 • Podrazumevano čuvanje u usluzi OneDrive omogućava vam da upravljate svim tipovima dokumenata na mreži, pristupite im na tabletu i delite ih sa ostalima.
 • Vaši nedavni Office dokumenti i lične postavke idu sa vama – jednostavno se prijavite i počnite.
Outlook 2013 RT možete dobiti nadogradnjom operativnog sistema Windows 8 RT na Windows 8.1 RT Preview ili Windows 8.1 RT (kad bude dostupan).
Ako uspostavite početne vrednosti tableta, on će se vratiti na izdanje koje je instalirano tad kad ste ga kupili (ili Office Home & Student 2013 RT Preview, Office Home & Student 2013 RT ili Office 2013 RT). Office Home & Student 2013 RT Preview i Office Home & Student 2013 RT ne obuhvataju Outlook 2013 RT. Ažuriranje će se automatski ponovo izvršiti pomoću funkcije Windows Update na najnoviju Office 2013 RT verziju dostupnu za vaš operativni sistem (pogledajte pitanja i odgovore iznad). Kao i ranije, ispravka će biti besplatna, ali potreban je pristup internetu preko Wi-Fi veze i može se primenjivati naknada za korišćenje interneta. Većina korisnika ne mora da uspostavi početne vrednosti tableta pa ovo možda ne važi za vas.
Onako kako se prodaje, Office 2013 RT nije namenjen za komercijalne, neprofitne ili aktivnosti koje stvaraju prihode. Međutim, organizacije koje kupe komercijalna prava na korišćenje ili imaju komercijalnu licencu za Office 2013 pakete koji obuhvataju Outlook mogu koristiti Office 2013 RT za komercijalne, neprofitne ili aktivnosti koje stvaraju prihode.
Skoro – Office 2013 RT verzije aplikacija Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook obuhvataju većinu Office Home & Student 2013 i Outlook 2013 funkcija koje su dostupne na računarima i skoro sve funkcije koje većina korisnika upotrebljava. Ali zbog toga što tableti imaju posebne potrebe za bezbednost i mobilnost, nekoliko funkcija nije dostupno u Office 2013 RT aplikacijama, uključujući makroe, programske dodatke i druge prilagođene programe koje su korisnici napisali ili nezavisni proizvođači razvili.
Na više aplikacija
 1. Makroi, programski dodaci, obrasci i prilagođeni programi (Word, Excel, PowerPoint, Outlook)

  U drugim verzijama sistema Office vi ili programer softvera možete da koristite alatke kao što je Visual Basic for Applications (VBA) za pisanje i pokretanje makroa i drugih prilagođenih programa u sistemu Office. VBA nije dostupan za aplikacije u sistemu Office 2013 RT.

  Da biste koristili makroe, programske dodatke, obrasce sa prilagođenim kodom ili druge prilagođene programe u Office dokumentima, potrebna vam je Office verzija koja nije Office 2013 RT na računaru ili tabletu koji ne koriste Windows RT. Druge verzije sistema Office ne mogu se instalirati na Windows RT uređajima. Na primer, Office Home & Student 2013 i Office Professional 2013 podržavaju ove funkcije ali ne mogu da se instaliraju na Windows RT uređajima.

  Ako već koristite makroe, programske dodatke, InfoPath obrasce sa prilagođenim programima ili druge prilagođene programe na Office verziji za PC ili Mac računare, nećete moći da ih koristite u sistemu Office 2013 RT.

 2. Integracija OneDrive sinhronizacije (Word, Excel, PowerPoint)

  Office 2013 RT ne podržava automatsku sinhronizaciju između ličnih OneDrive dokumenata i vašeg lokalnog diska. Umesto toga možete pristupiti usluzi OneDrive preko Office Backstage prikaza i koristiti komandu „Otvori“ ili „Sačuvaj“ da biste otvorili ili sačuvali dokumente.

 3. Equation Editor 3.0 (Word, Excel, PowerPoint)

  Office 2013 RT ne podržava uređivanje jednačina koje su napisane u programu Equation Editor, koji je korišćen u starijim verzijama sistema Office. Moći ćete da prikazujete jednačine napisane u programu Equation Editor, ali nećete moći da ih menjate. U sistem Office 2007 uneta je unapređena funkcija koja pojednostavljuje pisanje i uređivanje jednačina i ona se nalazi i u sistemu Office 2013 RT. Možete je pronaći na traci sa alatkama „Umetanje“ u okviru „Simboli“.

 4. Lync preuzimanje datoteke

  Microsoft Lync nije uključen na Windows RT uređajima. Kao rezultat toga komanda „Dozvoli Lync preuzimanje datoteke“ je onemogućena, datoteke/prilozi sa Lync sastanaka ne mogu se preuzeti u programu OneNote i Outlook ne obuhvata Lync integraciju. Da biste koristili funkciju „Lync preuzimanje datoteke“, potreban vam je Office 365 Small Business Premium, verzija sistema Office koja obuhvata Lync aplikaciju na računaru ili tablet koji ne koristi Windows RT. Druge verzije sistema Office ne mogu se instalirati na Windows RT uređajima.

 5. Mogućnost upravljanja kroz smernice grupe

  Podrška za objekat smernica grupe (GPO) nije uključena na Windows RT uređajima. Da biste koristili smernice grupe, potrebna vam je Office verzija koja nije Office 2013 RT na računaru ili tabletu koji ne koristi Windows RT. Druge verzije sistema Office ne mogu se instalirati na Windows RT uređajima.

Samo Word
Provera gramatike za određene jezičke verzije sistema Office

Funkcija za proveru gramatike / proveru stila u aplikaciji Word 2013 RT dostupna je samo za sledeće jezike: engleski, francuski, nemački, španski, arapski, danski, italijanski, norveški (bokmal), portugalski – brazilski, ruski, japanski, kineski – pojednostavljeni, kineski – tradicionalni i korejski. Provera pravopisa i druge komponente za proveru jezika dostupne su za još jezika.

Provera gramatike / stila za neke od ovih jezika nisu bile spremne na vreme za preliminarno izdanje, ali uključene su u konačno izdanje aplikacije Word 2013 RT.

Samo Excel
Modeli podataka

Excel 2013 RT ne podržava kreiranje modela podataka. Možete da kreirate tradicionalne izvedene tabele, tabele upita i izvedene grafikone. Da biste kreirali model podataka koristite Office verziju koja nije Office 2013 RT na računaru ili tabletu koji ne koristi Windows RT. Druge verzije sistema Office ne mogu se instalirati na Windows RT uređajima. Na primer, Office Home & Student 2013 i Office Professional 2013 podržavaju ovu funkciju ali ne mogu da se instaliraju na Windows RT uređajima.

Samo PowerPoint
 1. ActiveX kontrola biblioteke slajdova

  PowerPoint 2013 RT ne podržava traku sa alatkama „SharePoint biblioteka slajdova“ za radnje povezane sa bibliotekom slajdova (umetanje/otpremanje/itd.). Umesto nje možete da koristite okno ponovnog korišćenja slajda, koje možete pronaći na kartici „Početak“ -> „Novi slajd“ -> „Ponovo koristi slajdove“.

 2. Formati zastarelih medija u aplikaciji PowerPoint

  PowerPoint 2013 RT ne podržava određene formate zastarelih medija. Ti stariji formati neće se reprodukovati, konvertovati, komprimovati niti će biti uključeni u izvoz prezentacije u video zapis. Vrlo je verovatno da druge aplikacije na Windows RT uređajima neće moći da podrže te formate zastarelih medija.

  Umesto korišćenja formata zastarelih medija, trebalo bi da koristite formate modernih medija kao što su H.264 i napredno audio kodiranje (AAC), koje PowerPoint 2013 RT podržava. Možete izvršiti konvertovanje u formate modernih medija kroz funkciju optimizovanja za kompatibilnost koja se nalazi u prikazu Backstage programa PowerPoint 2010 ili PowerPoint 2013 verzijama koje nisu RT.

 3. PowerPoint Flash video reprodukcija

  U aplikaciji PowerPoint 2013 RT nećete moći da umetnete ni da reprodukujete video zapise sa lokacija na mreži koje koriste video zapise namenjene za Adobe Flash Player.

 4. Snimanje pratećih priča

  Nećete moći da koristite funkciju pratećih priča u aplikaciji PowerPoint 2013 RT.

Samo OneNote
 1. Audio i video snimanje

  Snimanje audio/video beleški unutar aplikacije OneNote 2013 RT nije podržano. Ali možete da snimite zvuk ili video zapis pomoću drugog softvera, a zatim da ih umetnete koristeći stavke „Umetanje“ → „Datoteka“ da biste ih dodali na OneNote stranicu.

 2. Uvoz pomoću skenera

  Uvoz štampanog dokumenta ili slike u OneNote 2013 RT pomoću povezanog skenera nije podržan. Ali slike možete da skenirate pomoću drugog programa (na primer, podrazumevane aplikacije za skeniranje u operativnom sistemu Windows RT ili druge aplikacije za skeniranje koju ste preuzeli iz Windows prodavnice), a zatim ih uvezete u OneNote.

 3. Audio i video pretraga

  Pretraga reči koje se pojavljuju u ugrađenoj audio ili video datoteci nije podržana u aplikaciji OneNote 2013 RT.

Samo Outlook (dostupno samo ako je Windows 8.1 RT Preview instaliran na uređaju)
 1. Poštanski sandučići na lokacijama

  SharePoint integracija sa sistemom Exchange koji koristi poštanske sandučiće nije podržana uz Outlook 2013 RT. Da biste koristili poštanske sandučiće na lokacijama, potrebna vam je Office verzija koja nije Office 2013 RT na računaru ili tabletu koji ne koristi Windows RT.

 2. Arhiviranje, usaglašenost i sprečavanje gubitka podataka (DLP)

  Outlook 2013 RT uključuje većinu istih funkcija koje se nalaze u Outlook 2013 verziji uključenu uz Office Home & Business 2013, Office Standard 2013 i Office Professional 2013. Ne uključuje premijum skup funkcija koje se nalaze u Outlook 2013 verziji uključenoj uz Office Professional Plus 2013, kao što su arhiva na jednom mestu, smernice za zadržavanje, DLP saveti smernica i slanje zaštićenih e-poruka putem usluge Information Rights Management (IRM).

 3. Windows Media Player integracija

  Pomoć pri pregledu govorne pošte i izgovoru imena nije podržana uz Outlook 2013 RT. Da biste koristili ove funkcije, potrebna vam je Office verzija koja nije Office 2013 RT na računaru ili tabletu koji ne koristi Windows RT.

 4. Filtriranje neželjene e-pošte

  Filtriranje neželjene ili bezvredne e-pošte nije dostupno u okviru naloga koji koriste POP3, IMAP ili Exchange ActiveSync (EAS) protokol. Outlook.com i ostali dobavljači internet usluga obezbeđuju filtriranje neželjene pošte. Filtriranje neželjene pošte je dostupno za Exchange. Imajte na umu da Outlook 2013 koristi Exchange ActiveSync za povezivanje sa nalozima u usluzi Outlook.com.

Vaš proizvođač tableta konfigurisao je hardver i softver i trebalo bi da vam on bude primarni resurs za tehničku podršku. Vaš proizvođač tableta može da nudi besplatnu pomoć uz garanciju, u zavisnosti od toga kad ste izvršili kupovinu i od problema. Tapnite ili kliknite ovde za listu proizvođača sa kontakt informacijama.
Microsoft opcije podrške mogu vam biti dostupne, u zavisnosti od Microsoft proizvoda i problema. One obuhvataju:
 • Samostalna podrška. Besplatna samostalna podrška za Word, Excel, PowerPoint i OneNote dostupna je u samim aplikacijama: da biste pokrenuli pomoć, tapnite ili kliknite na znak pitanja u gornjem desnom uglu prozora aplikacije. Možete i da tražite termin „Podrška“ upravo ovde na lokaciji Office.com da biste pronašli pomoć za sve Office proizvode uključujući Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook.

  Ako ste novi u korišćenju tableta, pročitajte savete u Office vodiču za dodir. Pomoć pri prvim koracima uz Office na tabletu potražite u članku Pronalaženje i pokretanje Office aplikacija u operativnom sistemu Windows 8 ili Windows RT.

  Za dodatne besplatne resurse za samostalnu podršku, pogledajte listu Microsoft centri za rešenja proizvoda i izaberite odgovarajući proizvod.
 • Pomoć drugih osoba. Idite na lokaciju http://answers.microsoft.com/office da biste pronašli odgovore i rešenja za probleme koje druge osobe dele.
 • Besplatna podrška. Korisnici Microsoft softvera koje su proizvođači računara i tableta unapred instalirali mogu imati pogodnosti od Microsoft podrške bez naknade za probleme koji su direktno povezani sa nekom od sledećih tema:
 • Microsoft Update
 • Windows Update
 • Instalacije servisnih paketa
Ako je vaš problem direktno povezan sa nekom od gorenavedenih tema, onda izaberite proizvod sa liste proizvoda sa stručnom podrškom i prosledite incident.

Plaćena podrška. Možda još uvek možete da kupite podršku od korporacije Microsoft. Da biste videli koje su opcije podrške dostupne za vaš proizvod, izaberite proizvod sa liste proizvoda sa stručnom podrškom.
 • Ako se nalazite u Severnoj Americi, idite ovde za plaćenu podršku.
 • Ako ste izvan Severne Amerike, idite ovde da biste se obratili podršci.