Kreiranje izvedene tabele za analizu podataka radnog lista

Mogućnost analiziranja svih podataka u radnom listu može biti od pomoći u donošenju boljih poslovnih odluka. Ali ponekad je teško znati odakle početi, naročito ako imate mnogo podataka. Excel vam može pomoći tako što će preporučiti i zatim automatski kreirati izvedene tabele koje predstavljaju sjajan način da rezimirate, analizirate, istražujete i predstavite podatke.

  1. Uverite se da podaci imaju naslove kolona ili zaglavlja tabela i da nema praznih redova.
  2. Kliknite na bilo koju ćeliju u opsegu ćelija ili u tabeli.
  3. Kliknite na karticu Umetanje > Preporučene izvedene tabele.

Dugme „Preporučene izvedene tabele“ na kartici „Umetni“

  1. U dijalogu Preporučene izvedene tabele kliknite na bilo koju izvedenu tabelu da biste dobili pregled i zatim izaberite onu koja prikazuje podatke na način na koji vi želite.

Preporučene izvedene tabele

  1. Kliknite na dugme U redu.

Excel postavlja izvedenu tabelu na novi radni list i prikazuje Lista polja tako da možete dalje da preraspoređujete podatke izvedene tabele po potrebi.

  1. Da biste se fokusirali na podatke i rasporedili ih na željeni način, možete da filtrirate i sortirate izvedenu tabelu. Pogledajte članke Filtriranje podataka u izvedenoj tabeli i Sortiranje podataka u izvedenoj tabeli.

U primeru prikazanom u nastavku, kolona Oznake redova filtrirana je tako da prikazuje samo rezultate prodaje za regione „Jug“ i „Zapad“.

Izvedena tabela filtrirana po koloni „Oznake redove“


 Napomene 

Više informacija o izvedenim tabelama

 
 
Primenljivo na:
Excel 2013