Spoluautorstvo a spolupráca na diagramoch

Na diagrame Visia môžu naraz pracovať viaceré osoby, každá z nich na vlastnom počítači. Spoluautorstvom môžu tímy rýchlo vytvoriť viacstranové diagramy a pri práci si navzájom pomôcť s rozhodnutím, ako by diagram mal vyzerať. Zmeny, ktoré urobí jeden človek, sa hneď zobrazia v ostatných kópiách diagramu.

Každý, kto bude pracovať na diagrame, musí mať v počítači nainštalované vydanie programu Visio Professional.

Nastavenie diagramu na spoluautorstvo

  1. V knižnici SharePointu vytvorte diagram Visia alebo začnite diagram vytvárať vo Visiu a nahrajte ho do služby OneDrive.
  2. Dajte všetkým ľuďom, ktorí na ňom budú pracovať, povolenie na jeho úpravu.

Každý autor otvorí diagram zo servera vo Visiu a začne vytvárať, upravovať alebo revidovať. Oznámenie dolu v rohu zobrazí, keď sa niekto pripojí alebo opustí reláciu (čo vlastne znamená, že otvorí diagram na úpravu alebo ho zavrie). V stavovom riadku môžete vždy vidieť, koľko ľudí na diagrame pracuje.

Zobrazenie zmien v diagrame

Pri tvaroch, ktoré niekto upravil, sa zobrazia malé ikony. Do tvaru s ikonou, ktorá ukazuje, že sa tvar práve upravuje, máte stále prístup – keď napríklad niekto mení farbu, môžete zároveň upravovať text v tvare. Ak každý v tíme spolupracuje a pracuje na konkrétnych oblastiach, nemal by nastať problém, kedy by dvaja ľudia upravovali rovnakú vec naraz, napríklad menili text v rovnakom tvare. Ak sa to však stane, platí posledná vykonaná zmena (kým diagram zase niekto nezmení).

Vždy, keď v diagrame uložíte vykonané zmeny, Visio zosynchronizuje zmeny so serverom. Visio zároveň zobrazí zmeny, ktoré vykonali ostatní, vo vašej kópii diagramu. To, že niekto iný uložil zmeny späť na server, zistíte jednoducho vďaka zobrazeným ikonám a oznámeniu v stavovom riadku s informáciou o dostupných aktualizáciách. Súbor často ukladajte, aby sa určite zobrazili najnovšie zmeny, ktoré vykonali ostatní autori, a aby boli vaše zmeny k dispozícii pre nich.

 
 
Platí pre:
Visio Professional 2013